Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

originalni_demokrat

13. 4. 2011 22:14
Pane Šulo

Tihle přiblblí Darwinisté a ateisté, hlásající obdobné bludy nejsou ničim novým. Skutečně hlásají křesťanské kořeny, ale svými výplody je popírají. A ještě jsou schopni se považovat za konzervativce, nebo za liberální konzervativce. Stejně, až tady bude jednou velký muslimský vliv, tak podobní bludaři budou pro muslimy méněcenní a jediní partneři budou lidé s vírou. Už v jednom starém článku propagoval pan Matějka eugeniku a je to tu zas. Chápu jeho jisté obavy z toho kam povede sociální stát, ale zatím nikoho nenapadlo vrátit majetek církvím pod podmínkou že se budou starat o nemocné a vrátí církvím jejich úlohu - starat se o slabší. To samé tady dělala šlechta, když ztratila svou moc, ale nikoliv výsady a majetky. Tento článek chybí a byl by to doplněk k sociálním službám. Osobně taky nejsem příznivce sociálního státu, ale něčím se to dá nahradit. Nikoliv Darwinisty ale morálkou, vírou a aristokracií.Těžko se toho tady dočkáme, když elitu vyvraždili, odsunuli a rozkradli jim majetky

0 0
možnosti
C

Cynyc_

13. 4. 2011 22:48
Re: Pane Šulo

;-D Je v jistém smyslu fascinující číst názory toho typu, že evoluční teorie či ateismus jsou bludy - asi jako pozorovat v akci šamana pokoušejícího se vyléčit tuberkulózu.

0 0
možnosti
S

sneh.

13. 4. 2011 22:09
Jeden o voze a druhy....

Z tohoto clanku, kam jsem se dostal z odkazu na blogu pana Matejky, mam pocit ktery presne popisuje nadpis meho prispevku.

To o cem mluvi pan Matejka mi prijde v prikladu jako toto:

"Pani ve vedlejsim vchode ceka dite o kterem vi, ze bude hluche a dost logicky ho chce vychovavat, protoze s tim se da zit, je to preci clovek a jeste jeji dite atd. Me po tom nic neni, kdyz chce mit dite, at ho ma. Ale proste musi pocitat se zvysenymi naklady, jako jsou treba naslouchatka, adekvatni lekarska pece atd. Nechci aby me nekdo nutil prispivat na lekarskou peci toho ditete a narocnejsi zivot te pani. Ale kdyz na to budu mit, treba ji sam rad pomohu a nebo nekdo jiny. Je mi to celkem fuk. Kazdopadne bych ji pomohl na pozadani, nebo kdyby me prosila ze nema co jist, jsem prece clovek. Ale nenecham se do toho nutit, udelam to kdyz budu chtit."

0 0
možnosti
F

felson

13. 4. 2011 21:06
Pokud jsem správně pochopil,

je článek pana Matějky namířen proti kolektivní solidaritě. Není proti solidaritě individuální.

   Kolektivní solidarita vychází z toho, že žádný člověk není schopen pomoci každému spoluobčanovi, který pomoc potřebuje, a, jelikož nechce, aby jeho spoluobčané zbytečně trpěli, platí si i z tohoto důvodu stát. Tato kolektivní solidarita zvyšuje každému pravděpodobnost přežití, když by se někdy ocitnul v nouzi.

   Kolektivní solidarita vede potlačení individuální solidarity (= k sobectví), k etatismu. I tam, kde by mohl jednotlivec pomoci sám, křičí: státe, dělej s tím něco. Kolik bude mít dětí, odvozuje od výše přídavků, postižené odkládá do ústavů (doma si je nechá jen, když mu to stát zaplatí), své předky do domovů důchodců, podporuje eutanazii.

0 0
možnosti
MK

thunder-bolt

13. 4. 2011 21:08
Re: Pokud jsem správně pochopil,

R^

0 0
možnosti
F

FiS95

13. 4. 2011 20:49
Morálka se musí zakládat na cti, ne na desateru.

0 0
možnosti
KASNTH

kladivo a srp, naroste ti hrb

13. 4. 2011 21:05
Re: Morálka se musí zakládat na cti, ne na desateru.

Dovedu pochopit, že zrovna Vám se desatero příčí, ale na čem se zakládá čest?

Znám skupiny lidských jedinců, co mají řečí o cti nebo morálce plnou hubu a přitom jsou to gauneři k pohledání.:-/

0 0
možnosti
B

BigPep

13. 4. 2011 20:19
Křesťanství, židovství a islám...

... jsou ve skutečnosti tři bratři z Blízkého Východu: všichni jsou zde cizí, všichni striktně monoteističtí a všichni měli svou nenávistnou cestou za sebou moře mrtvých. U křesťanství to už nevnímáme, protože je to dávno, "zapomněli" jsme a žijeme de facto pořád v něm, tak, jak nevnímá agresivitu své víry běžný muslim nebo Žid. Pravda je však taková, že kdyby tyto tři orientální jedy neovládly Evropu, nepřišli bychom zase o tolik, byť jejich vyznavači nám budou demagogicky a srdceryvně zároveň neustále o hlavu otloukat opak. 

0 0
možnosti
PKL

Politicky korektní lež

13. 4. 2011 20:24
Re: Křesťanství, židovství a islám...

R^

0 0
možnosti
JK

jan kubalek

13. 4. 2011 20:19
...

Matejka toho nakeca ...

0 0
možnosti
B

BigPep

13. 4. 2011 20:13
Extremista je i pan Šula...

Pane Šulo,

Matějka je možná extremista, ale to jste Vy taky - jen z tábora otočeného vůči tomu Vašemu o rovných 180 stupňů.

1) Křesťansko-judaistické hodnoty: pro Vás zřejmě to jediné možné,nicméně tato civilizace stojí na hodnotách pohanských, na které se křesťanství později pouze paraziticky přisálo. Že křesťanství žádné "vyšší hodnoty" neprodukuje, je vidět ostatně nejlépe na tom, jak se "vede" dnešním rozvojovým křesťanským zemím typu Mexika, Etioie či Filipín

2) Ne každý typ "sociálního darwinismu" musí vést k fašismu. Jste demagog...

3) Islám je ve skutečně bratr křesťanství. Stejně nesnášenlivý k jiným věrám, stejně demagogický jako křesťanství, stejně bigotní, stejně protipřírodní a potlačující lidskou přirozenost, pouze ve vývoji posunutý o cca 600 let dozadu.  

0 0
možnosti
MW

Hegemon

13. 4. 2011 21:03
Re: Extremista je i pan Šula...

1)Křesťané nevznikají z pohanů, ale z judaismu. Přijímají zvyky pohanů, aby je lépe konvertovaly ( tvrdit že např. germanské náboženství má vyšší morálku je opravdu divné a asi nevíte v jaké době dochází k šíření křesťanství v Evropě)

2) Zatím v Historii každé sociální ing. skončilo jako diktatura. Prosím o příklad, kdy to dopadlo lépe.

3) Islám kopíruje část z křesťanství, ale srovnávat je, je blbost. už jen díky době vzniku + islám vzniká jen na ovládnutí národa a dání mu "nepřítele" Křesťanská nauka se na rozdíl od islámu mění a vyvíjí.

0 0
možnosti

Pančelka

13. 4. 2011 19:58
Přesně tak

Matějkovi záda, ať si pomůže až se "znekvalitní"  nemocí či stářím.

0 0
možnosti
PKL

Politicky korektní lež

13. 4. 2011 20:14
Re: Přesně tak

víte, že jsou lidé, co nepřiměřenou péči společnosti a rodiny pro sebe nepožadují?

0 0
možnosti
MS

Michal007

13. 4. 2011 19:57
Každá společnost stanovuje hranice,

kde pomáhat a kde už ne, a to z důvodu vždy omezených zdrojů. Diskuse o hranici (zvlášť ve zdravotnictví) probíhá permanentně. Například u předčasně narozených dětí je vždy nějaká hranice, kdy a jakými prostředky zachraňovat. Může to vypadat cynicky, ale otázku účelnosti vynaložených nákladů nelze zcela pominout. Analogicky u technologií (jaderné elektrárny, chemičky, letadla...) se stanovuje míra přípustného rizika vyjádřená mj. v počtu zemřelých za rok. Tato míra je věcí společenské dohody.

Humanita má i hledisko nákladů, jejichž míru a hranice je potřebné diskutovat. Mírně řečeno ujetá pojetí hranic, která autor uvádí, vystihuje V.Jiránek ve starém vtipu: Bojiště, létají rakety, v pozadí rozvaliny města. Voják hlásí generálovi: "Škody na civilním obyvatelstvu tři koruny padesát!"

0 0
možnosti
MS

Michal007

13. 4. 2011 20:01
Re: Každá společnost stanovuje hranice,

K sociálnímu darwinismu úryvek z rozhovoru s M.Váchou http://zpravy.idnes.cz/marek-orko-vacha-jeste-jednou-i-zvirata-jsou-nasi-mali-bratri-a-sestry-1ki-/kavarna.asp?c=A100401_214016_kavarna_chu :

Ukazuje se, že pokud už budeme přírodu považovat za knihu, mohla by to možná být spíš kniha básní. A ta si pustí člověka k sobě tak blízko, jak je on sám nastaven. Nedávno uplynulo 150 let od vydání Darwinovy práce o původu druhů, tehdy šlo o dobu raného bezuzdného kapitalismu. Dnes soudíme, že Darwin svou teorii odkoukal ze společnosti, kde silní vyhrávají, slabí prohrávají, přežijí jen ti nejsilnější a neexistuje žádná sociální síť pro losery. Totéž viděl i v přírodě.

0 0
možnosti
M

masculine

13. 4. 2011 19:45
Pan Matějka je jen individualista.

Svým barvitým popisem hrůz, které plynou z podpory slabších, sice vypadá, že si minimálně oťukává blogosféru, kde jsou hranice dobře stravitelného populismu a kde už je se svými mentálními pochody za hranou, ale hlavní je jeho ego. Jeho názory se stále točí kolem demagogie, která by se dala zjednodušeně popsat jako "já od tebe nic nečekám a ty ode mne nic nežádej". Rád bych se dožil okamžiku (nikoliv z důvodu škodolibosti, ale z důvodu získání empirických dat), kdy bude sám pan navrhovatel takové egoistické a společnost rozkládající ideologie odkázán na pomoc jiných, kteří mu ukážou záda. A jak by se jeho postoj vyvinul v okamžiku, kdy kolem sebe bude mít dostatečně početný dav naslouchajících stejně společensky diskvalifikovaných jedinců...

0 0
možnosti
KASNTH

kladivo a srp, naroste ti hrb

13. 4. 2011 22:19
Re: Pan Matějka je jen individualista.

Kdyby byl jenom individualista, kdyby si jen oťukával blogosféru, bylo by to ještě dobré.

Jenže on není pouhý individualista, za ním někdo stojí. A je od tam cítit nepříjemný závan, ne-li zápach.:-/Rv 

0 0
možnosti
  • Počet článků 409
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2243x
Možná samorost. Možná snílek. Život stavím nad ideologie.