Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
A

anellus

10. 3. 2011 19:12
Židé v 1.ČSR mluvili povětšinou německy.

A byli nejvýznamnějším germanizačním faktorem českého vnitrozemí, kde žilo podstatně méně Němců, než v pohraničí.  Za Rakouska v období národního obrození  se ve všech případech stavěli proti Čechům společně s Němci. Nechvalně známý spolek Chabrus kolem roku 1880 byl také neformální dohodou  Židů s Němci  s cílem oslabit český faktor ve vnitrozemí vykupováním pozemků v českém vlastnictví. Je pravda, že pár Židů v Praze  se po 1. válce, když se vítr otočil "dalo k Čechům" t.j. začali na veřejnosti mluvit česky ale většina zastávala trvale proněmecký postoj. To bylo pochopitelné už vzhledem k jazyku (ům) kterým mluvili a to byla němčina a jiddiš - židovská němčina. Pro většinu Židů byli Češi (i Slováci) v podstatě póvl, jen služky a čeledíni.  Proněmecké postoje Židů začaly slábnout  až kolem r.1935, díky známým událostem v Říši.   Takže oni Židé opravdu nebyli Češi, necítili s Čechy a nebyli ani  státotvornou menšinou vzhledem k 1.republice, i když se dnes tvrdí opak.

0 0
možnosti
B

Brutvann

10. 3. 2011 19:20
Re: Židé v 1.ČSR mluvili povětšinou německy.

Přesně tak to bylo !  To ale Šula neví a  ani nechce vědět.   Konstruuje  minulost jako člen židovského fanklubu.....   /a zároveň  pomlouvá český národ/   podle svých představ.[>-]

0 0
možnosti
IP

rafnik

10. 3. 2011 18:53
Tak opravdu nevím

Z pamětí mého otce, policejního úředníka v Ostravě, majícího ve svém referátu mj. udělování občanství ČSR-upraveno a zkráceno:

" Většina Židů v Ostravě a okolí (hlavně ti nejbohatší) se hlásila k národnosti německé nebo polské a neměla ani  občanství ČSR. K Čechům se často stavěli arogantně a povýšeně a stejně tak i k českému jazyku. Důrazně se prohlašovali za Němce a jen to německé bylo dobré. Teprve po nástupu Hitlera k moci a jeho postupu proti Židům začali náhle hromadně žádat o státní občanství ČSR !!! Přitom používali velmi často podplácení příslušných úředníků a vzájemně se o nich informovali...".

Autorovi asi takové skutečnosti buď unikly, nejsou  mu známy nebo je snad (úmyslně) pomíjí. To samozřejmě nic nemění na věci děsivého konce mnoha Židů obecně a není v žádném případě omluvou pro následný holocaust.

0 0
možnosti
B

Brutvann

10. 3. 2011 19:21
Re: Tak opravdu nevím

No, za tohle Vás nebude mít Luboš rád !!!  To jste mu sebral hračku !:-)[>-]

0 0
možnosti
MP

Martin V2

10. 3. 2011 18:48
Kdo?

Kdo tvrdí tu větu, s kterou polemizujete?

0 0
možnosti

lubossula

10. 3. 2011 19:03
Re: Kdo?

uz vite? ;-D

0 0
možnosti
B

Brutvann

10. 3. 2011 18:42
To jsou pseudoproblémy....!

Židé byli  občané ČSR.     Jen  málo z nich se považovalo za příslušníky českého národa. Jak by také mohli, když se považovali za příslušníky  "Bohem vyvoleného národa" židovského ? Také Židé  ve světě je považují za Židy, ne Čechy, to jedině ve smyslu státní  příslušnosti.   90 % cigánů se hlásí při sčítání lidu k  Čechům nebo  Slovákům, přesto  je pak Kocáb i Šula nadále označují za  "Rómy".  Ani se na ně za to nezlobím.... I když se Zulukafr  prohlásí za Čecha, normální je považovat ho i nadále za Zulukafra. ;-)

0 0
možnosti
KT

Ježikača

10. 3. 2011 18:48
Re: To jsou pseudoproblémy....!

a to nemáte pravdu. spousta Židů rezignovala na náboženský život a cíleně se hlásila k češství. viz spoustu našich Sokolů a později anglických letců

0 0
možnosti
K

kocy

10. 3. 2011 18:17
18 000 židů bylo ofociálně před válkou.

Během okupace údajně padlo 360 000 Čechoslováků. Nějak nechápu,proč se pořád píše, že z toho počtu byla většina židů.

0 0
možnosti
K

kocy

10. 3. 2011 18:22
Re: 18 000 židů bylo ofociálně před válkou.

oficiálně...

0 0
možnosti
D

dampfer

10. 3. 2011 18:09
A tak asi

Židé jsou vyvoleným národem, s nadprůměrnou inteligencí a se skvělou pamětí. Umí se mimořádně soustředit na úkol a ten beze zbytku splnit. Proto nejsou v Palestíně vítáni. Většina spoluobyvatelů jiné národnosti jim nestačí, viz kvetoucí kibucy-- oproti písku a kamení hned kousek opodál, jak to jednou dopadne, nikdo raději ani nepředvídá. Hitlerovi nejvíce překáželi židovští fabrikanti,bankéři a primáři. Chtěl zbožnit Germány, viz obliba Wagnerových oper a sám upadal v trans, když slyšel o Nibelunzích.

Židé mimo češtiny ovládali jiddiš a němčinu naprosto bezvadně a velmi mnozí mluvili plynně anglicky, francouzsky a španělsky. Tyto znalosti považovali za společenskou nutnost, vůbec nic mimořádného. To by si měli uvědomit naši leniví studenti.

0 0
možnosti
JB

jekkal

10. 3. 2011 17:52
Normální lidé

československé  oběti nacistických zvěrstev nijak nerozdělují, byli to všichni občané v té době nejdemokratičtější země ve střední Evropě, okolo nás byly jen fašistické či polofašistické státy. Všem obětem patří stejná úcta. 

0 0
možnosti

lubossula

10. 3. 2011 17:54
Re: Normální lidé

R^

0 0
možnosti
SS

Sergeant survived

10. 3. 2011 17:51
Není to tak dávno,

co jste tu vykládal, že se Čechům za války zas tak moc nestalo a pro důkaz svého tvrzení, jste napsal tohle:

---Myslím, že si můžeme dovolit pro účely tohoto článku pominout židovské oběti nacistického běsnění v tehdejším Československu. Kdyby totiž druhá světová válka neměla charakter též války "rasové", s určitostí by velká část z nich přežila, stejně jako přežila velká část zbytku obyvatel Československa--

Já vím, tenkrát jste to potřeboval jako odrazový můstek k jinému hanopisu na český národ.

0 0
možnosti

lubossula

10. 3. 2011 17:52
Re: Není to tak dávno,

nevidim zadny rozpor a nevidim zadny hanopis. Sve tvrzeni povazuji za spravne a pravdive.

0 0
možnosti
BB

Beránek boží

10. 3. 2011 17:38
Jak víte, kdo si co myslí?

Já si takového myšlení, že by se o nich nemělo mluvit, nikdy nevšimla.

A to, že to byli Židé, ne Češi, je snad fakt.

0 0
možnosti
MK

eltanin

10. 3. 2011 17:20
Mluvili, nemluvili

Někteří zdejší židé třeba šprechčili německy a česky fakt neuměli, jiní uměli, ale když to v obou případech byli občané téhle země, tak prostě nacisti vraždili občany naší země a nějaké rozlišování na méně či více hodnotné je nesmysl.

Stejně jako kdyby se někdo dnes rozhodl vraždit v plynových komorách naše občany a mezi nimi i mladé neonacisty, tak taky budu protestovat, že vraždí naše občany a nebudu říkat, ale ti mladí neonacisté platí jen za čtvrtobčany, protože toho nemají moc na hlavě ani v hlavě a podle jejich korespondence vidím, že ani neumí českou gramatiku. ;-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 409
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2243x
Možná samorost. Možná snílek. Život stavím nad ideologie.