Mladí slovenští delikventi mají prý hlad

Ve slovenských polepšovnách prý trápí svěřence hladem. Myslí si to odborníci. Chovanci sami uvádějí, že se nikdy pořádně nenajedli.

Pro dospívající jedince je ve slovenských ústavech tohoto typu určen finanční limit spotřeby potravin na jeden den a svěřence v přepočtu na 72 Kč. Přiznám se, že si neumím představit, jak je možné, že za těchto podmínek jsou tam děti hladové. 

Z praxe vím, že na dětském letním táboře, pokud budete chtít hodně šetřit, spotřebujete na dítě denně potraviny v hodnotě i pod 50 Kč. Za 70 Kč na den a dítě již poskytnete poměrně velmi pestrou a třeba na čerstvé sezonní ovoce bohatou stravu. 

Školní jídelny mají pro případ, že poskytují celodenní stravu, zákonem dětem ve věku od 11 do 17 let stanovený limit na úrovni 58 - 111 Kč. Šíře limitu odpovídá konkrétnímu věku strávníka, zároveň zákon umožňuje tento limit navýšit u strávníků ze sportovních tříd, či studentů konzervatoře v oboru tanec, ovšem nejvýše o 50 procent. 

Ve všech uvedených případech se jedná o celodenní stravu pětkrát za den, včetně pitného režimu. V případě stravování na dětském táboře limit obvykle zahrnuje i druhou večeři. 

Česká vězeňská služba poskytuje osobám ve výkonu trestu stravu, kdy denní finanční limit na jednotlivce činí 48 - 80 Kč v závislosti na tom, zda dotyčný pracuje či nikoliv, zda zdravotní stav vězně vyžaduje dietu a s ohledem na další aspekty.

Pokud by čtyřčlenná rodina nakoupila každý den potraviny za 72 Kč na jednoho svého člena, tak za měsíc utratí za jídlo 8 640 Kč. Za to se asi nedá hladovět. 

Z uvedeného plyne, že pokud hladovějí chovanci ve slovenských polepšovnách, nutně musí hladovět děti na dětských táborech, ve školských zařízeních s celodenním stravováním a i osoby ve výkonu trestu. Pro jejich stravování se totiž spotřebují potraviny v obdobné hodnotě jako v uvedených slovenských ústavech.

Zprávy o tom, že by v našich zařízeních vládl hlad ovšem nejsou. Pokud chovanci slovenských ústavů mají hlad, bude zřejmě problém jinde. Možná v tom, že zaměstnanci nakoupený proviant určený pro stravování svých chovanců prostě rozkrádají.

Celá záležitost se pak jeví být spíše podnětem pro kontrolní orgány.

Autor: Lubomír Šula | pondělí 19.8.2013 9:45 | karma článku: 15,56 | přečteno: 731x
  • Další články autora

Lubomír Šula

Lež, manipulace či omyl?

15.4.2014 v 10:10 | Karma: 13,79

Lubomír Šula

I my máme své Indiány

9.11.2013 v 10:48 | Karma: 17,23

Lubomír Šula

Láska ve stínu ostnatých drátů

8.11.2013 v 14:30 | Karma: 13,97