Lubomír Šula

Začiná blog Idnes.cz fungovat jako eshop?

11. 07. 2013 13:02:36
Všichni, co se nějakým způsobem, ať už autoři nebo diskutéři, vrtnou zde, ti všichni se mají řídit kodexem, který administrace vytvořila. Stále častěji se ovšem jeví, že jeho vyžadování je značně selektivní.

Je třeba říci, že někdy je posouzení toho, co je na hraně kodexu a co už za ní obtížné. Každý z nás například máme jinak nastavený práh , co je ještě slušná a kultivovaná diskuse a co již nikoliv. Je tedy pochopitelné, že zde mohou vznikat konflikty a nepochopení, jelikož kdosi pověřený toto posuzuje samozřejmě přísně subjektivně. Jinak to asi ani nejde.

Jsou však parametry kodexu blogera, případně diskutéra, které jsou naprosto jasné a pochopitelné snad i studentům speciální školy. Zde nejde o posuzování subjektivní, jde o to, zda to co je jasně napsáno je respektováno a dodržováno, či nikoliv.

Každý bloger se zavázal ustanovení kodexu respektovat. Jsou však i tací, kteří se sice k dodržování pravidel upsali, skutečnost je ovšem taková, že se s nimi příliš nazatěžují. Pak by asi měla zasáhnout administrace a dotyčného přimět k respektování kodexu a pokud nedojde k nápravě, mělo by dojít k zásahu, který by si nápravu vynutil.

K vyžadování dodržování kodexu však administrace přistupuje zřejmě poměrně selektivně. Některé prohřešky řeší hned, rázně a bez varování, a to třeba i ty, kde právě posouzení provinění může být čistě subjektivním hlediskem. Jiné nechává bez povšimnutí, ačkoliv si dotyčný z blogu, sice nepřímo, ale přece udělá eshop svého vlastního zboží. S takovým jednáním se kodex blogera poměrně jasně vypořádává, když říká, že "Je zcela nepřípustné, aby pod hlavičkou osobního blogu bloger či jakýkoli podnikatelský subjekt propagoval svoji činnost, služby nebo produkty, ať už jsou komerčního charakteru či nikoli. "

Lukáš Lhoťan na blogu působí již nějaký ten pátek. Dříve zarytý muslim, dnes zarytý antimuslim. Co si já osobně o tom myslím, to jsem panu Lhoťanovi před časem napsal. Převrat v jeho duši chápu stejně, jako kdyby Petr Mach najednou začal velebit socialistické přerozdělování, zvyšování daní a minimální mzdu 25 000 Kč. Asi by se každý ptal, co se stalo, proč se to stalo a možná i kdo komu za to co poskytl...

Panu Lhoťanovi jeho přerod prostě nevěřím, což je samozřejmě můj problém. Bez ohledu na to, co píše mne však překvapuje, že nikdo z administrace nezaznamenal fakt, že v poslední době Lukáš Lhoťan v každém svém článku minimálně dvakrát odkazuje na stránky, kde lze zakoupit jeho knihu.

Pokud je toto možné, pak se zajisté obdobně mohou chovat všichni. Nevidím problém v tom, aby až někdo, když bude psát o gastronomii nehodil do textu opakovaně odkaz na svou restauraci. Jistě by se možná našel i nějaký majitel soukromého média, který bude hořekovat nad poplatky veřejnoprávním médiím a při té přiležitosti hned několikrát dodá odkaz na on line vysílání svého rádia. Majitel eshopu by třeba mohl v článku popisovat podvodné praktiky některých on line prodejců a přitom odkázat na ten svůj internetový, zaručně nejpoctivější obchod.

Obávám se, že takový blog si tu snad nikdo nepřeje. Na druhou stranu, když to už nějaký ten měsíc prochází jednomu, prošlo by to nemělo projít i dalším?

Autor: Lubomír Šula | karma: 12.70 | přečteno: 610 ×
Poslední články autora