Lubomír Šula

Václav Klaus mladší - mýtizovaný manažer a pedagog

9. 03. 2013 11:10:54
Někdy to vypadá, že vše co souvisí s rodinou prezidenta Václava Klause je jaksi nevšední, jiné, vynikající. Skutečnost je ovšem naprosto někde jinde.

Syn prezidenta Václava Klause je veřejnosti předkládán jako vynikajicí učitel a školský manager, který stojí za prestiží a úspěchy školy, kterou vede. On sám se tohoto oparu vyjímečnosti nikdy nezřekl, spíše jej přiživuje.

Pravda je ovšem taková, že školu, kterou nyní pan Klaus řidí, založil již v roce 1990 Ondřej Šteffl. V době, když do školy nastoupil Václav Klaus jako učitel zeměpisu, měla již vysokou úroveň a tu nejlepší pověst. To vše Václav Klaus zdědil, nevybudoval. PORG byl již v roce 1992 naprosto vyjímečnou školskou institucí. Klaus v roli ředitele pouze navázal na úspěchy předchozího vedení a jím získanou prestiž a za peníze Martina Romana školu rozšířil.

Věřím tomu, že Václav Klaus je dobrým školským managerem, že je dobrým učitelem. Nemyslím si však, že by byl vyjímečným. Uznání a respekt s prostředky Martina Romana a školným 40, respektive 114 tisíc korun by jistě uměl získat i jen průměrný kantor.

Většina ředitelů škol, většina učitelů si o podmínkách, v jakých pracuje Václav Klaus může nechat jen zdát. Již jen cestovné na školení, úhrada nákladů na další vzdělávání je v rozpočtu běžných škol často neřešitelným problémem. Přesto dosahují velmi slušných výsledků a v mediích se o nich nic neví. Jsou proto horší než Václav Klaus?

Jsem přesvědčen, že slušná většina učitelů a ředitelů škol jsou stejně dobří jako Václav Klaus, jen se jinak jmenují, jejich školy nejsou v Praze a o jejich žáky se nějací Romanové vůbec nezajímají, někdy jejich rodiče ani nevydělají za rok tolik, co jinde jiní mohou dát za roční školné.

Autor: Lubomír Šula | karma: 30.05 | přečteno: 2204 ×
Poslední články autora