Jak přiložit Roma pod Kotel...

23. 09. 2011 8:27:49
Nejsem častým divákem pořadu Máte slovo, který moderuje někdejší kotelnice Michaela Jílková. Ovšem to, co se dělo včera mi vnuknulo myšlenku, kdo a na základě jakých pravidel vybírá hosty k diskusi.

Především jde o nějakého pana Demetera. Začátek pořadu jsem nestihl, tak nevím, koho zastupoval, kdo ho do pořadu nominoval. Z diskuse vyplynulo, že snad měl zastupovat romskou menšinu ze Šluknovského výběžku.

Pan Demeter byl typickým Romem v tom všem špatném, co si o nich umíme představit. Na absolutní absenci sebereflexe jsme si bohužel už u některých Romů asi zvykli. My nic, my muzikanti. Za vše mohou ostatní, stát, nefungující sociální systém, nefunkční policie, nefunkční všechno. Všude je rasismus, nechtějí nás do práce, na diskotéky a prostě vůbec.... Pan Demeter vršil jedno klišé na druhé.

To by snad člověk i očekával. Jak jsem psal, pomalu si zvykáme. Ale asi bychom neměli.... Pan Demeter však začal perlit svou teorií o tom, že Romové jsou znevýhodněni mimo jiné i vadou reči, kterou trpí. Měl na mysli onu "typickou" romskou "huhlavost", kterou asi každý z nás někdy slyšel, kterou někteří z nás někdy parodují a do zesměšňování takového způsobu řeči se tu a tam pouští i oblíbení baviči v televizních estrádách.

Přiznám se, že jsem prostudoval ledacos. Nikdy jsem však neslyšel, že by typický romský přízvuk měl snad být vrozenou vadou, která tomuto etniku byla dána do vínku a jsem rád, že se v tomto smyslu mohu panem Demeterm cítit poučen. Pravdou je, že pokud jde o mou maličkost, obdobně "huhlavě" mluvit Romy slyším jen velmi zřídka, Romové se kterými se setkávám hovoří bez této údajné vrozené vady a možná to bude tím, že jde o Romy zpravidla minimálně středoškolsky vzdělané.

Nevím čím se pan Demeter živí. Krom zásadní teorie o "vrozené" romské vadě řeči prokázal sám, že není vybaven zrovna obrovskou slovní zásobou, že není schopen v diskusi udržet myšlenku, že není schopen respektovat triviální pravidla ukázněnosti při dialogu, o argumentační nouzi ani nemluvě. Slovní zásobu pana Demetera bych tipoval na průměrného absolventa speciální školy, který krom formuláře pro přidělení sociální dávky nikdy nic nečetl a možná i přitom mu pomáhala sociální pracovnice.

Nejsem si jist, zda výběr pana Demetera do televizní diskuse byl záměr. Rozhodně však nebyl šťastný. Nevím, jak jsou diskutéři vybíráni. Zda se hlásí sami, nebo je někdo nominuje, nebo jestli je vybírá samotný televizní štáb. Pokud se účastníci z "lidu" hlásí dobrovolně, asi by se měl pan Demeter zamyslet nad tím, zda svým výstupem Romům pomohl, či spíše opačně. Pokud je vybírá televize, možná by mohla uvažovat o organizování výběru, aby účastníci diskuse zaručovali alespoň trošku hodnotnou diskusi lidí se základními řečnickými schopnostmi.

Takto to celé působilo, že ve Šluknovském výběžku není jediný zástupce romské veřejnosti, který by dokázal slovní zásobou, úrovni argumentace a způsobem verbální komunikace konkurovat průměrnému žáku šesté třídy základní školy.

Autor: Lubomír Šula | pátek 23.9.2011 8:27 | karma článku: 30.06 | přečteno: 2346x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 29.69 | Přečteno: 593 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 52 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.66 | Přečteno: 302 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 528 | Diskuse
Počet článků 409 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2243
Možná samorost. Možná snílek. Život stavím nad ideologie. počítadlo.abz.cz

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...