Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

"Necítila jsem k těm německým dětem nenávist"

Jsou lidé, které můžete poslouchat hodiny a dny. Natolik jsou jejich osudy zajímavé a poutavé. Prožili často neuvěřitelná příkoří a ponížení. Sebrali jim vše. I životy jejich blízkých. Přesto neumí nenávídět.

Včerejšek jsem prožil s pani Annou Flachovou - Hanusovou. Narodila se na podzim 1930 rodičům, kdy maminka pocházela z ukrajinského Lvova a tatínek byl invalidním veteránem z první světové války. Můžeme otevřeně říct, že dětství ji zkazili nacisté, když najednou začalo vadit, že je Židovka. Povinnost nosit žlutou Davidovu hvězdu dodnes paní Flachová vnímá jako jedno z největších ponížení svého života.

K jedenáctým narozením dostala "zvláštní" dárek. Byla se svou rodinou povolána do transportu a skončila v ghettu v Terezíně. Předtím se podařilo její tehdy 17 leté sestře Ireně dostat se na loď Patria, která vezla Židy do Palestiny. Přežila explozi u palestinských břehů a provdala se za palestinského vojáka židovského původu, který ji tonoucí z vody vytáhl.

V Terezíně se tak na sklonku roku 1941 ocitla celá její rodina. Otec Leo, maminka Alžběta, sestra Alice, bratr Michal. Na jaře 1942 byla do Terezína dopravena i babička Otýlie, která ovšem jen několik měsíců po příjezdu umírá, jako tisíce starých lidí zde. Malá Anna je po čase ubytována v domově pro dívky jejího věku. Zapojuje se do všech činností, kterými se tamní vychovatelé snaží děti zabavit a především v nich posilovat vůli a víru v přežití. S kamarádkami se již několik let před koncem války domlouvá, že první neděli po válce se všechny sejdou v Praze u orloje.

Učinkuje v dětské opeře Brundibár, která v terezínském ghettu je s obrovským úspěchem více než padesátkrát reprízována. V této opeře zpívá i před delegací Červeného kříže, která do Terezína přijíždí, aby zhodnotila, jak krásné město vůdce Židům daroval. Celá akce je ryze propagandistickou a Anna dnes vzpomíná, jak děti musely před delagací oslovovat velitele ghetta Rahma s otázkou, co bude ten den k večeři. Rahm je dle scénaáe hladil po vlasech a láskyplně odpovídal, že chléb a sardinky. Načež děti dle scénáře celé té habaďůry měly krčit nosánky a ptát se, kdy dostanou zmrzlinu, jako před několika dny,. Tu ovšem v ghettu nikdy neviděly.  Také vzpomíná, jak musely celé hodiny sedět u stolu, na kterém byly namazané chleby, aby se do nich mohly pustit v momentě, když výbor Červeného kříže procházel.

Spolu s dvěma stejně starými kamarádkami zakládá trio "Pomocné ruce". Zjišťují, kdy má v ghettu která babička nebo dědeček narozeniny a chodí jím k jubileu zpívat. Při té příložitosti si se starými, opuštěnými a nemocnými lidmi povídají, uklízejí jim, perou prádlo a nezřídka kdy přinesou i nějaké jídlo ze svých skromných přídělů.

Anna je svědkem toho, jak děvčata z domova a jejího pokoje postupně odjíždějí. Netuší kam, netuší co se s nimi dál děje. Netuší, že téměř všechny končí v plynových komorách v polském Birkenau. Zůstaly po nich jen záznamy v památníčku, který Anna dodnes uchovává, který jsem včera držel v ruce.

Lenka LIndtová Anně do památníku napsala: " Člověk je na světě proto, aby konal dobro. Kdo to nedělá, nemá právo být člověkem. Chceš-li konat poselství člověka na zemi, řiď se jen podle toho, jak Tě Tella (vychovatelka z terezínského dívčího domova) vychovala a co ona by v Tvém případě dělala. Myslím, že je to ten nejneomylnější člověk, kterého si dosud poznala. Na památku tvému srdíčku - Lenka". Tento vzkaz, toto poselství napsala 14 letá dívka své o rok mladší kamarádce Anně Flachové 15. října 1944, když se dověděla, že odjede transportem. 28. října 1944 Lenka opouští Terezín a již nikdy se s kamarádkami z terezinského ghetta nesetkala.

Anna a její rodiče setrvávají v Terezíně do konce války. Sestra Alice a bratr Michal putují přes Osvětim do dalších koncentráků, kde se dočkají osvobození. Anna je po válce profesorkou na brněnské konzervatoři, Alice baletkou bratislavského národního divadla a Michal poradcem pro mezinárodní vztahy americké vlády a Bílého domu. Konce války se Anna dožívá s podlomeným zdravím. Trvá patnáct let, než je jí dopřáno mít dítě., když se provdala za hobojistu Hanuse. Její syn Tomáš patří k předním českým dirigentům. Například zítra pod jeho taktovkou zazní v Mnichově Dvořákova Rusalka.

Po osvobozeni je Anna pod ochranou kazatele Přemysla Pittra, který se ujímá dětí, jejichž zdraví je  zničeno díky nacistickému věznění. V rámci akce Zámky zřízuje  Pitter v konfiskovaných zámcích ozdravovny. Později Pitter ostře kritizuje zacházení, které se od Čechů po válce dostalo Němcům v táborech, kde byli umístěni před odsunem. Zahrnul tedy do akce Zámky i německé děti, které z táborů zřízených Čechy odvážel a umisťoval do zámeckých ozdravoven. Za tento čin si vysloužil z české strany značnou nenávist a odsouzení, dokonce byl obviněn ředitelstvím národní bezpečnosti.

Anna se tak ocitá ve stejné ozdravovně s německými dětmi. S dětmi, které náležely národu, který ji zkazil dětství, způsobil útrapy a zdravotní potiže nejen ji, ale celé její rodině, kdy její část byla německými nacisty povražděna.

"Normálně jsme si s nimi hráli", říká dnes pani Flachová - Hanusová, "vždyť ty děti přece za nic nemohly, ony nás do koncentráků nevodily. Necítila jsem k nim žádnou nenávist". Nepochybně zajímavé a poučné memento od ženy, která se v dětství od Němců nedočkala ničeho dobrého že pani Gotterová?

Nebo že by zase jen "pseudohumanistický" slint?

 

Autor: Lubomír Šula | úterý 17.5.2011 11:48 | karma článku: 20,96 | přečteno: 2540x
  • Další články autora

Lubomír Šula

Lež, manipulace či omyl?

Mám o čtenářích blogů na idnes.cz poměrně vysoké mínění. Přesto mne tu a tam překvapí, co vše si nechají nalévat do svých úctohodných hlav.

15.4.2014 v 10:10 | Karma: 13,79 | Přečteno: 1051x | Diskuse| Ostatní

Lubomír Šula

Zeman měří všem stejným metrem...

Ovšem ten jeho měří nejméně kilometr. Možná víc. Zvláště pokud jde o jeho oblíbence.

14.1.2014 v 15:00 | Karma: 23,07 | Přečteno: 994x | Diskuse| Ostatní

Lubomír Šula

I my máme své Indiány

Kudy chodíme, tudy na ně brbláme. Jejich dítě si na pískovišti uprdne, jiné dítě zavolá maminku, že to smrdí a do týdne v tom městečku máme protestní pochod.

9.11.2013 v 10:48 | Karma: 17,23 | Přečteno: 1290x | Diskuse| Ostatní

Lubomír Šula

Láska ve stínu ostnatých drátů

Zřejmě málokdo z nás si umí představit život v nacistickém koncentráku. Skutečností je, že i v tomto pekle se do sebe lidé zamilovávali. Ani němečtí esesáci někdy neodolali kráse židovských dívek.

8.11.2013 v 14:30 | Karma: 13,97 | Přečteno: 1499x | Diskuse| Ostatní

Lubomír Šula

Proč Václavu Klausovi nevěřím ani slovo?

Pan prezident Klaus prý cítí jako osobní újmu některé aspekty jeho role v nedávných volbách. Já cítím, že spíše neumí chlapsky říct, že o jeho myšlenky už téměř nikdo nestojí.

6.11.2013 v 13:35 | Karma: 45,39 | Přečteno: 11763x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Za výbuchy ve Vrběticích stojí Rusko. NCOZ kvůli nespolupráci kauzu odložila

29. dubna 2024  11:12,  aktualizováno  12:31

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) odložili případ výbuchů skladů...

Ministr Rakušan vystoupí na tiskové konferenci. Promluví o aktuální situaci

29. dubna 2024  12:20

Přímý přenos Ministr vnitra Vít Rakušan promluví na pondělní tiskové konferenci o aktuálních tématech. Vyjádřit...

Většina práv jako u manželů a přiosvojení dětí. Pavel podepsal zákon o svazcích LGBT+

29. dubna 2024  12:07

Stejnopohlavní páry budou moci od příštího roku uzavírat partnerství s většinou práv, jaká mají v...

Do zahradního jezírka u Berouna spadlo batole, vrtulník ho převezl do Prahy

29. dubna 2024

V Hlásné Třebani na Berounsku spadlo v neděli rok a půl staré dítě do jezírka u rodinného domu. Na...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 409
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2243x
Možná samorost. Možná snílek. Život stavím nad ideologie.